Těsto připravíme tak, že v míse smícháme mouku s droždím, solí a cukrem. Přidáme citrónovou kůru, vejce a máslo a ručně vypracujeme hladké těsto. Těsto vložíme do olejem vymazané mísy, přikryjeme potravinářskou fólií a necháme asi hodinu kynout. Poté vložíme těsto do chladničky asi na 12 hodin (tímto způsobem se vyvíjí pomalá fermentace, která zesílí chuť). Po pomalém kvašení těsto vyjmeme z chladničky a necháme 20 minut odpočívat při pokojové teplotě.
Na náplň v míse smícháme polevu s ořechy a 2 PL odebereme na posypání.
Těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a vyrovnáme rukama na plát. Plát posypeme směsí polevy a ořechů. Těsto dvakrát přeložíme na polovinu, aby se zapracovalo, aniž by bylo hněteno. Z těsta vytvarujeme kouli a vložíme do vymazané formy tak, aby šev směřoval dolů. Přikryjeme utěrkou a necháme ještě asi 2 hodiny kynout.
Povrch potřeme pomocí štětce nebo mašlovačky rozšlehaným vejcem a posypeme směsí polevy s ořechy. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Doba pečení: asi 70 minut
Elektrická trouba: 180 °C
Horkovzdušná trouba: 160 °C
Panettone necháme vychladnout.
Související recepty
Sladké pečení
Sladké pečení
Sladké pečení