Na přípravu těsta v míse smícháme mouku s droždím, solí a cukrem. Přidáme máslo, mléko, vodu a vejce a ručně vypracujeme na hladké těsto. Těsto v míse zakryjeme potravinářskou fólií a uprostřed fólie uprostřed nožem propíchneme, aby se těsto nepařilo. Necháme asi 2 hodiny na teplém místě kynout.
Vykynuté těsto na pomoučené pracovní ploše propracujeme a oddělíme množství těsta velkého asi jako vejce. Ze zbylého těsta vytvoříme bochánek a naneseme ho do formy vyložené papírem na pečení. Kousek těsta rozdělíme na 4 dílky a vyválíme válečky. Vždy ze dvou vytvoříme copánek. Copánky naneseme na povrch chleba do tvaru kříže. Zakryjeme utěrkou a necháme ještě asi hodinu kynout.
Povrch těsta potřeme pomocí mašlovačky rozšlehaným vejcem po celé ploše. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Doba pečení: asi 45 minut
Elektrická trouba: 180 °C
Horkovzdušná trouba: 160 °C
Chléb necháme vychladnout na mřížce.
Související recepty
Slaná jídla
Slaná jídla
Slaná jídla