Na přípravu náplně v míse smícháme švestky s datlemi, kůrou, rozinkami a ořechy. Přidáme rum, šťávu, zamícháme a necháme do druhého dne v chladničce macerovat.
Na přípravu těsta v míse smícháme mouku se sodou, cukrem, solí, vanilkovým cukrem a kořením. Přidáme vejce, med, máslo a rum a ručně vypracujeme hladké těsto. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a uložíme asi na 30 minut do chladničky.
Těsto rozdělíme na stejné poloviny. Obě poloviny těsta na pomoučené pracovní ploše vyválíme pomocí válečku na plát 30 × 40 cm. Jeden plát přeneseme na dno vymazaného plechu. Plát potřeme stejnoměrně náplní a zakryjeme druhým plátem.
Povrch potřeme rozšlehaným vejcem v mléce pomocí štětce nebo mašlovačky. Ozdobíme mandlemi, višněmi nebo brusinkami a kůrou. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Doba pečení: asi 25 minut
Elektrická trouba: 180 °C
Horkovzdušná trouba: 160 °C
Perník necháme vychladnout a nakrájíme na malé kostky.
Související recepty
Sladké pečení
Sladké pečení
Sladké pečení