Na přípravu těsta v míse smícháme droždí s mlékem a cukrem a necháme chvilku rozpustit. Přidáme mouku, sůl, cukr, vanilínový cukr a kůru. Pak přidáme mléko, jogurt, žloutky a rum a vypracujeme na hladké těsto. Těsto zakryjeme utěrkou a necháme ho na teplém místě minimálně 60 minut vykynout.
Na krém uvaříme z mléka, pudingového prášku a cukru hustý puding. Odstavíme a do horkého nakrájíme máslo a mícháme, dokud se nerozpustí. Puding za občasného míchání necháme zcela vychladnout.
Na drobenku v míse smícháme mouku s cukrem a skořicovým cukrem. Přidáme na plátky nakrájené máslo a ručně propracujeme.
Vykynuté těsto na pomoučené pracovní ploše rozdělíme na 2 stejné díly a vytvarujeme bochánky. Naneseme je na plech vyložený papírem na pečení. Zakryjeme utěrkou a necháme ještě asi 20 minut kynout.
Vykynuté bochánky potřeme pomocí štětce nebo mašlovačky rozšlehaným vejcem a bohatě posypeme drobenkou. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme dozlatova.
Doba pečení: asi 40 minut
Elektrická trouba: 180 °C
Horkovzdušná trouba: 160 °C
Koláče necháme vychladnout.
V míse vyšleháme smetanu šlehačem dotuha.
Koláče podélně rozřízneme a naplníme pudingovým krémem a šlehačkou. Uložíme do chladničky ztuhnout.
Související recepty
Sladké pečení
Sladké pečení
Sladké pečení