Na přípravu těsta v míse smícháme mouku s droždím, solí a cukrem. Přidáme máslo a teplou vodu a ručně vypracujeme na hladké těsto. Povrch těsta potřeme olejem, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme alespoň hodinu kynout. Poté těsto rozdělíme na 8 stejných dílů a vytvoříme z nich válečky. Válečky nakrájíme na malé kousky.
Do hrnce nalijeme vodu a přivedeme k varu. Opatrně přidáváme po částech sodu. Preclíky vaříme ve vodě po částech (asi po 20 kusech) nejméně 30 sekund. Vyjmeme děrovanou lžící a naneseme na vymazaný plech tak, aby se nedotýkaly.
Preclíky potřeme vejcem vyšlehaným s vodou a posypeme hrubou solí. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme dozlatova.
Doba pečení: asi 20 minut
Elektrická trouba: 220 °C
Horkovzdušná trouba: 200 °C
Na přípravu sýrové omáčky rozpustíme v hrnci máslo. Přidáme mouku rozmíchanou v mléce a povaříme, dokud nezačne houstnout. Poté odstavíme, přidáme sýr a mícháme, dokud se sýr zcela nerozpustí.
Preclíky podáváme se sýrovou omáčkou.
Související recepty
Slaná jídla
Slaná jídla
Slaná jídla