Na přípravu těsta v míse vyšleháme máslo s cukrem, vanilínovým cukrem, kůrou a vejcem šlehačem do pěny. Přidáme mouku smíchanou s kypřicím práškem a krátce vyšleháme dohladka. Těsto naneseme do formy vyložené papírem na pečení a uhladíme. Rebarboru očistíme a nakrájíme ji na asi 3 cm kousky. Rebarboru rozložíme na těsto, přitom necháme 2 cm volný okraj. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Doba pečení: asi 30 minut
Elektrická trouba: 180 °C
Horkovzdušná trouba: 160 °C
Koláč necháme vychladnout. Stáhneme papír na pečení, přeneseme na podnos a kolem připevníme očištěný okraj formy.
Na přípravu náplně necháme plátky želatiny nabobtnat podle návodu na obale. V míse smícháme jogurt s cukrem a vanilínovým cukrem. Želatinu vymačkáme a v kastrůlku ji rozpustíme. Přidáme do ní tři lžíce jogurtové směsi a důkladně zamícháme. Poté vmícháme do zbylé směsi. V míse vyšleháme smetanu šlehačem dotuha a vmícháme do tuhnoucí směsi. Odebereme 2/3 a vmícháme do ní jahody nakrájené na plátky a nalijeme na vychladlý korpus ve formě. Na povrch nalijeme zbylou náplň a uhladíme.
Na polití připravíme dort-želé s vodou a cukrem podle návodu na obale a nalijeme na náplň tak, aby se nám vytvořil mramorový efekt. Dort uložíme asi na 3 hodiny do chladničky ztuhnout.
Před podáváním vyjmeme dort z formy a strany dortu ozdobíme pistáciemi.
Související recepty
Sladké pečení
Sladké pečení
Sladké pečení