V hlubší míse smícháme elektrickým ručním šlehačem ricottu a tvaroh. Přidáme cukr, citrónovou šťávu a kůru a vanilkovou pastu a šleháme při nízkých otáčkách asi 3 minuty. Postupně přidáme vejce pokojové teploty a ručně vařečkou vmícháme do tvarohové směsi. Nakonec do těsta přidáme Zlatý klas a důkladně promícháme.
Dno dortové formy vyložíme pečicím papírem a přebytečný papír odstřihneme nůžkami.
Tvarohovou směs vlijeme do připravené dortové formy. Formu chytíme oběma rukama a zlehka s ní několikrát bouchneme o pracovní desku, abychom odstranili přebytečný vzduch, který může být v těstě.
Troubu předehřejeme na 160 °C. Dortovou formu vložíme do hlubokého plechu a těsně před vložením do trouby do plechu opatrně nalijeme horkou vodu (např. z rychlovarné konvice) do výšky asi 3 cm.
Plech s koláčem vložíme do trouby a necháme péct asi 10 minut.
Doba pečení: asi 10 minut
Elektrická trouba: 160 °C
Horkovzdušná trouba: 140 °C
Potom teplotu snížíme na 110 °C a dopečeme, dokud nebude těsto tuhé, ale ve středu stále mírně chvějivé.
Doba pečení: asi 25 minut
Elektrická trouba: 110 °C
Horkovzdušná trouba: 100 °C
Koláč vyndáme z trouby a necháme vychladnout při pokojové teplotě. Potom odložíme ještě nejméně na 2 hodiny do chladničky. Před podáváním ozdobíme čerstvým rybízem nebo jiným bobulovým ovocem.
Související recepty
Sladké pečení
Sladké pečení
Sladké pečení