Borůvky a rybíz dáme do vyšší nádoby, pomocí tyčového mixéru rozmixujeme a propasírujeme přes jemné sítko. Odměříme potřebné množství z obou šťáv. K přípravě šťávy můžeme použít i odšťavňovač. Sklenice a víčka důkladně opláchneme horkou vodou.
K přípravě džemu vlijeme do hrnce obě šťávy. Gelfix smícháme se 2 lžícemi cukru, přidáme ke šťávě a dobře promícháme. Směs přivedeme do varu a 1 minutu důkladně povaříme. Přidáme zbylý cukr, přivedeme opět do varu a povaříme ještě minimálně 5 minut. Provedeme zkoušku želírování: 1–2 KL horkého džemu kápneme na talířek a necháme vychladnout. Pokud džem není dostatečně tuhý, přidáme 1–2 zarovnané KL kyseliny citrónové, krátce povaříme a zkoušku zopakujeme.
Odebereme případnou pěnu a džem ihned plníme do připravených sklenic až po okraj. Sklenice uzavřeme, obrátíme dnem nahoru a asi 5 minut necháme stát na víčkách.
Související recepty
Zavařování
Zavařování
Zavařování