Květy bezu ponoříme do studené vody (nedáváme pod tekoucí vodu) a necháme dobře okapat na kuchyňské utěrce. Z květenství nůžkami odstřihneme silnější stonky. Láhve a víčka opláchneme horkou vodou.
K přípravě sirupu v hrnci přivedeme do varu vodu s cukrem, 2 minuty povaříme, odstavíme a necháme trochu zchladnout. Přimícháme kyselinu citrónovou. Květy bezu uložíme do čistého hrnce (objem cca 2 l), přelijeme roztokem cukru, přikryjeme poklicí a necháme 24 hodin macerovat v chladničce.
Sirup scedíme přes sítko, přivedeme do varu a 5 minut povaříme. Odebereme případnou pěnu a plníme do láhví. Uzavřeme víčkem a asi na 20 minut položíme naležato.
Související recepty
Zavařování
Zavařování
Zavařování