Na přípravu náplně necháme želatinu nabobtnat s vodou podle návodu na obale. Dva balíčky Zlatého klasu uvaříme podle návodu na obale, ale jen se 750 ml mléka a 100 g cukru. Vymačkané plátky želatiny rozpustíme v horkém Zlatém klasu, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme vychladnout.
Na přípravu těsta v míse vyšleháme vejce s cukrem a vanilínovým cukrem elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni do pěny. Přidáme mouku smíchanou s kypřicím práškem a na nejnižším stupni vyšleháme dohladka. Těsto naneseme do formy vyložené papírem na pečení a uhladíme. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Doba pečení: asi 10 minut
Elektrická trouba: 200 °C
Horkovzdušná trouba: 180 °C
Korpus necháme zchladnout. Poté ho uvolníme z formy, odstraníme papír na pečení a necháme zcela vychladnout.
Na přípravu drobenky v míse smícháme mouku s cukrem a vanilínovým cukrem. Přidáme máslo nebo margarín a ručně vypracujeme drobenku. Drobenku naneseme na dno formy vyložené papírem na pečení a pomocí lžíce přitlačíme. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme při stejné teplotě jako v bodě 2. Doba pečení: asi 12 minut
Drobenkový korpus necháme vychladnout. Opatrně přeneseme na podnos a potřeme borůvkovým džemem. Přiložíme piškotový korpus a okolo upevníme očištěný okraj dortové formy.
Borůvky omyjeme a necháme důkladně na sítku odkapat. Smetanu vyšleháme elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dotuha. Vychladlý puding s želatinou vyšleháme dohladka a zlehka ručně vmícháme šlehačku. Vmícháme polovinu borůvek, náplň nalijeme na korpus a uhladíme. Zbytek borůvek naneseme na povrch do středu dortu tak, aby zůstal volný okraj široký asi 2 cm. Dort uložíme nejméně na 2 hodiny do chladničky tuhnout.
Na ozdobení na teflonové pánvi bez tuku opražíme mandlové plátky dozlatova a necháme je na talíři vychladnout. Uvolníme okraj formy a ozdobíme strany a okraj dortu mandlemi. Před podáváním pocukrujeme moučkovým cukrem.
Související recepty
Sladké pečení
Sladké pečení
Sladké pečení