Na přípravu náplně necháme špenát rozmrznout. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Fazole necháme na sítku odkapat.
Na pánvi rozpálíme olej, přidáme maso a za stálého míchání orestujeme. Postupně přidáváme cibuli, česnek, fazole, rajčatový protlak, zakysanou smetanu a citrónovou kůru. Podle chuti osolíme a okořeníme. Nakonec vmícháme slunečnicová semínka, odstavíme a směs necháme vychladnout.
Na přípravu lodiček listové těsto na pomoučené pracovní ploše rozdělíme na 3 díly a pomocí válečku vyválíme na pláty (30 × 40 cm). Pláty ostrým nožem nebo rádýlkem rozdělíme na 4 stejné obdélníky. Kratší strany obdélníků šikmo zavineme. Poté zavineme i delší strany a špičky povytáhneme a zamotáme. Lodičky přeneseme na plechy vyložené papírem na pečení. Do každé lodičky naneseme náplň.
Na potření rozšleháme vejce a pomocí štětce nebo mašlovačky naneseme na okraje lodiček a náplň posypeme sýrem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme každý plech asi 20 minut.
Doba pečení: asi 20 minut
Elektrická trouba: 200 °C
Horkovzdušná trouba: 180 °C
Lodičky podáváme teplé nebo vychladlé.
Související recepty
Slaná jídla
Slaná jídla
Slaná jídla