Na přípravu těsta v míse smícháme prosátou mouku s droždím. Přidáme cukr, vanilínový cukr, sůl, vejce, mléko a máslo a promícháme elektrickým ručním šlehačem nejdříve na nižším stupni, poté na vyšším stupni asi 5 min dohladka. Těsto poprášíme moukou, přikryjeme a necháme vykynout na teplém místě. Poté těsto lehce poprášíme moukou a na pracovní ploše znovu krátce prohněteme. Těsto přendáme na vymazaný plech a vytvarujeme koláč.
Švestky opláchneme, necháme oschnout a poté odpeckujeme. Pokládáme na těsto rozpůlenou stranou nahoru (vytvoříme šupinky). Koláč necháme ještě chvíli v teple, dokud znatelně nezvětší svůj objem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Doba pečení: asi 20 - 30 minut
Elektrická trouba: 220 °C
Horkovzdušná trouba: 200 °C
Koláč necháme vychladnout a poté podle chuti poprášíme moučkovým cukrem.
Související recepty
Sladké pečení
Sladké pečení
Sladké pečení