Na přípravu krému rozpustíme čokoládu (ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě), zalijeme teplou smetanou a promícháme. Přidáme mletou vanilku a vaječný likér (nesmí být studený) a mixujeme ponorným mixérem. Nakonec postupně zapracujeme mixérem i máslo. Krém přelijeme do misky, zakryjeme potravinářskou fólií (položíme přímo na krém) a uložíme na několik hodin do chladničky.
Na přípravu těsta v míse promícháme mandlovou mouku s moučkovým cukrem a mletou vanilkou. Přidáme bílky a stěrkou utřeme do hladké pasty. Cukr nasypeme do kastrůlku, zalijeme vodou a povaříme do teploty 118 stupňů. Rozvar při vaření nemícháme. V míse vyšleháme bílky šlehačem dotuha. Jakmile rozvar dosáhne požadované teploty, pomalu ho začneme lít za stálého šlehání do sněhu. Pokračujeme ve šlehání do částečného zchladnutí a zpevnění sněhu. Výsledný sníh má ohebné špičky. Sníh ve dvou částech vmícháme do mandlové pasty a mícháme tak dlouho, dokud těsto pomalu neztéká ze stěrky.
Těstem naplníme cukrářský sáček a na plechy vyložené papírem na pečení nastříkáme makronky o ø asi 4 cm. Plechy několikrát bouchneme o stůl nebo zespodu poklepejte rukou, aby se těsto zbavilo vzduchových bublin nebo případných špiček. Makronky před pečením necháme zaschnout.
Vložíme do předehřáté trouby a pečeme. Pečeme po jednom plechu.
Doba pečení: asi 13 - 15 minut
Elektrická trouba: 160 °C
Horkovzdušná trouba: 140 °C
Makronky necháme vychladnout. Poté opatrně sloupněte z papíru.
Krém stěrkou promícháme dohladka, naplníme do cukrářského sáčku a vždy dvě makronky k sobě slepujeme. Necháme minimálně do druhého dne v chladničce odležet.
Související recepty
Sladké pečení
Sladké pečení
Sladké pečení