Na přípravu těsta v míse smícháme prosáté obě mouky se solí, droždím, cukrem, vanilkovým cukrem a kůrou. V mléce vyšleháme žloutky a nalijeme do směsi. Přidáme rozinky a máslo a vypracujeme těsto tak, aby se nelepilo na stěnu mísy. Povrch těsta zakryjeme potravinou folií a utěrkou a necháme na teplém místě asi na 50 minut kynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na 6 stejných dílů. Z každého vyválíme váleček a spleteme do vánočky. Položíme na plech vyložený papírem na pečení a necháme na teplém místě ještě 30 minut kynout. Vánočku potřeme pomocí štětce nebo mašlovačky rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Doba pečení: asi 10 minut
Elektrická trouba: 180 °C
Horkovzdušná trouba: 160 °C
Poté teplotu snížíme na 160 °C a vánočku ještě asi 30 minut dopečeme.
Vánočku necháme vychladnout.
Před servírováním ji poprášíme moučkovým cukrem.
Související recepty
Sladké pečení
Sladké pečení
Sladké pečení