Na přípravu těsta rozinky namočíme do rumu a necháme je asi 2 hodiny macerovat.
V míse smícháme směs s droždím a vanilínovými cukry. Přidáme máslo, mléko, vejce a rozinky s rumem a vypracujeme na hladké těsto, které se nelepí na stěny mísy. Zaprášíme trochou mouky, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi 50 minut vykynout.
Vykynuté těsto na pomoučené pracovní ploše rozdělíme na 9 dílů. Z každého dílu vytvoříme váleček asi 35 cm dlouhý. Nejprve upleteme cop ze čtyř, poté ze tří a nakonec ze dvou válečků.
Na plech vyložený papírem na pečení položíme cop ze čtyř válečků a hrotem ruky uprostřed vytvoříme rýhu. Na něj položíme cop ze tří válečků a opět vytvoříme rýhu. Navrch položíme cop ze dvou válečků. Aby se vánočka nezbortila, vpíchneme do ní alespoň na třech místech špejle. Přikryjeme utěrkou a necháme ještě asi 20 minut na teplém místě kynout. Poté ji potřeme pomocí štětce nebo mašlovačky rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Doba pečení: 40 minut
Elektrická trouba: 170 °C
Horkovzdušná trouba: 150 °C
Vánočku necháme vychladnout.
Související recepty
Sladké pečení
Sladké pečení
Sladké pečení