Rozinky v misce zalijeme rumem. Přidáme obě kůry, mandle, mletou vanilku a necháme macerovat.
Na přípravu těsta v mléce rozpustíme třtinový cukr s droždím a vytvoříme kvásek. V míse smícháme 250 g mouky se skořicovým cukrem a solí. Přidáme vytvořený kvásek a žloutek a vypracujeme hladké těsto. Těsto zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi 30 minut kynout. Do lehce vykynutého těsta zapracujeme najemno nastrouhaný marcipán, ,zbylou mouku, máslo a macerované rozinky s kůrou a vanilkou. Zakryjeme utěrkou a necháme ještě dalších 30 minut kynout.
Vykynuté těsto na pomoučené pracovní ploše propracujeme a odkrajujeme malé kousky o velikosti vlašského ořechu. Nanášíme na plech vyložený papírem na pečení a posypeme mandlemi. Štoly necháme ještě asi 15 minut kynout. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Doba pečení: asi 20 minut
Elektrická trouba: 180 °C
Horkovzdušná trouba: 160 °C
Po upečení ještě horké štoly pomocí štětce nebo mašlovačky potřeme máslem. Posypeme moučkovým cukrem a necháme vychladnout.
Související recepty
Sladké pečení
Sladké pečení
Sladké pečení