Na přípravu náplně necháme na sítku odkapat kompot a šťávu přitom zachytíme. Želatinu necháme ve šťávě nabobtnat a rozpustit podle návodu na obale. Přidáme odkapané mandarinky, odstavíme a necháme ztuhnout.
Na přípravu krokantu nalámeme čokoládu do kastrůlku a ve vodní lázni ji rozpustíme. Odstavíme a vmícháme lískooříškovou pomazánku a ořechy. Krokant nalijeme do formy nebo rámečku vyloženým papírem na pečení a uhladíme. Vložíme asi na hodinu do mrazáku ztuhnout.
Na přípravu sušenky v míse smícháme mandlovou moučku s cukrem, moukou a kůrou. Přidáme žloutky. Z bílků vyšleháme elektrickým ručním šlehačem tuhý sníh a zlehka ho vmícháme do směsi. Těsto naneseme na plech vyložený papírem na pečení a uhladíme. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Doba pečení: 10 minut
Elektrická trouba: 170 °C
Horkovzdušná trouba: 150 °C
Sušenku necháme vychladnout.
Na přípravu pěny čokoládu nalámeme do kastrůlku, ve vodní lázni ji rozpustíme a odstavíme. V míse vyšleháme smetanu (300 ml) elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dotuha. V kastrůlku zahřejeme mléko a se smetanou (100 ml). V míse vyšleháme žloutky s cukrem elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni do pěny. Přilijeme mléko se smetanou a krátce vyšleháme. Poté nalijeme zpět do kastrůlku a za stálého míchání povaříme do zhoustnutí. Poté vmícháme do rozpuštěné čokolády a vymícháme dohladka. Směs přelijeme do vyšší nádoby, přilijeme smetanu (100 ml) a metličkou vymícháme. Nakonec zlehka vmícháme vyšlehanou šlehačku.
Do formy vyložené potravinářskou fólií naneseme ¾ čokoládové pěny. Do středu naneseme náplň z mandarinek a zakryjeme sušenkou. Poté naneseme zbytek pěny a zakončíme krokantem. Formu vložíme minimálně na 5 hodin do chladničky.
Dezert vyklopíme z formy na podnos, stáhneme potravinářskou fólii a dozdobíme mandarinkami, brusinkami a ořechy.
Související recepty
Sladké pečení
Sladké pečení
Sladké pečení