Na přípravu těsta namočíme rozinky do rumu a necháme odležet, nejlépe přes noc.
V míse smícháme mouku s droždím a zalijeme vlažným mlékem. Přidáme cukr, vanilínový cukr, sůl, koření, vejce a máslo nebo margarín a ručně vypracujeme dohladka. Těsto zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi hodinu kynout.
Do vykynutého těsta na pomoučené pracovní ploše zapracujeme rozinky, kandovanou citrusovou kůru a mandle. Zakryjeme utěrkou a necháme ještě asi 15 minut kynout.
Vykynuté těsto na pomoučené pracovní ploše pomocí válečku vyválíme na plát (30 x 25 cm). Plát zavineme, válečkem vytvoříme důlek po celé délce a přehneme. Uprostřed rukou vytvarujeme hřbet a přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Štolu necháme ještě asi 15 minut kynout. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Doba pečení: asi 50 minut
Elektrická trouba: 160 °C
Horkovzdušná trouba: 140 °C
Na potření rozpustíme v kastrůlku máslo a pomocí štětce nebo mašlovačky ještě horkou štolu potřeme. Posypeme moučkovým cukrem a necháme vychladnout.
Související recepty
Sladké pečení
Sladké pečení
Sladké pečení