Vdolky můžete ochutit výborným jahodovo-rebarborovým džemem podle receptu:
Jahodovo-rebarborový džem
Náročnost: snadná
Doba přípravy: asi 30 minut
Přísady:
· 4 kg jahod (očištěných a nakrájených na kousky)
· 1 kg rebarbory (očištěné a nakrájené na malé kousky)
· 2 balíčky Želírovacího cukru Extra 2:1 Dr. Oetker
· 2 Vanilkové lusky Dr. Oetker
Příprava:
Na přípravu džemu vložíme ovoce do hrnce a pomocí ponorného mixéru ho částečně rozmixujeme. Přidáme Želírovací cukr a lusky, které jsme podélně rozřízli nožem, a dobře promícháme. Za stálého míchání přivedeme k varu a důkladně povaříme minimálně 5 minut.
Na talířek kápneme 1–2 KL právě svařeného džemu. Pokud je po vychladnutí málo tuhý, vmícháme 2 zarovnané KL Kyseliny citrónové Dr. Oetker.
Odebereme případnou pěnu a ihned plníme do připravených sklenic až po okraj. Uzavřeme víčkem, sklenice obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku
Na přípravu těsta v míse smícháme mouku s droždím, solí a cukrem. Přidáme mléko a olej a ručně vypracujeme dohladka. Těsto zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi hodinu kynout.
Vykynuté těsto na pomoučené pracovní ploše pomocí válečku vyválíme na plát vysoký asi 2 cm. Vykrájíme kolečka a stlačíme prsty střed. Přikryjeme je utěrkou a necháme ještě asi 10 minut kynout.
Ve fritéze nebo v pánvi ve vyšší vrstvě oleje vdolky smažíme po obou stranách do zlatova. Po usmažení necháme vdolky okapat na papírovém ubrousku, abychom je zbavili přebytečného oleje.
Necháme zchladnout, potřeme džemem a dozdobíme smetanou smíchanou s vanilínovým cukrem.
Související recepty
Sladké pečení
Sladké pečení
Sladké pečení