Na přípravu těsta v míse smícháme mouku s droždím, margarínem, cukrem, solí, vanilkovým cukrem a vodou. Hnětačem hněteme 10 minut na nízkém stupni.
Těsto necháme kynout na teplém místě přibližně 30 minut.
Vykynuté těsto na pomoučené pracovní ploše pomocí válečku vyválíme na plát tlustý cca 2 cm. Z těsta vykrájíme obrácenou skleničkou kolečka o průměru cca 6 – 8 cm a necháme znovu kynout asi 40 minut.
Na smažení naplníme pánev s vysokým okrajem do 1 třetiny olejem a zahřejeme ho na teplotu přibližně 180°C. Pomocí děrované lžíce vkládáme po částech koblížky do oleje a smažíme je asi 3 minuty z každé strany.
Vyjmeme z oleje, necháme okapat na papírové utěrce a zchladnout
Koblihy propíchneme brčkem a vytvoříme tím otvor, který pomocí cukrářského sáčku naplníme džemem.
Pokud chceme naplnit koblížky veganským krémem, připravíme Créme Olé podle návodu na obale, jen místo mléka použijeme rostlinný nápoj. Koblihy naplníme stejně jako džemem.
Na dozdobení smícháme cukr s citrónovou kůrou a koblížky v něm obalíme. Dozdobíme malinami.
Související recepty
Sladké pečení
Sladké pečení
Sladké pečení