Na přípravu těsta v míse smícháme mouku s droždím, solí, cukrem, vanilínovým cukrem a kůrou. Přidáme aroma, vejce, med, mléko a máslo a ručně vypracujeme dohladka. Těsto zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi hodinu kynout.
Vykynuté těsto na pomoučené pracovní ploše ještě prohněteme a rozdělíme na 6 stejných dílů. Z dílů vytvarujeme asi 60 cm dlouhé válečky a po třech je zapleteme do copu. Copy naneseme na sebe na plech vyložený papírem na pečení a vytvarujeme z nich hnízdo. Necháme zakryté utěrkou ještě asi 15 minut na teplém místě kynout.
Na potření si rozšleháme vejce a celý povrch věnce štětcem nebo mašlovačkou potřeme. Posypeme hrubým cukrem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Doba pečení: asi 35 minut
Elektrická trouba: 180 °C
Horkovzdušná trouba: 160 °C
Věnec necháme vychladnout. Před podáváním nazdobíme vajíčky.
Související recepty
Sladké pečení
Sladké pečení
Sladké pečení