Ve 450 ml mléka vyšleháme ze 2 balíčků Crème Olé krém.
Na přípravu těsta přivedeme v hrnci k varu vodu s máslem, solí a cukrem. Do vroucí směsi vsypeme mouku a soustavně mícháme vařečkou, dokud se těsto nezačne odlepovat od stěn hrnce a nevytvoří kompaktní hmotu (těsto tzv. „odpálíme“). Odstavíme a necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
Do vychladlého těsta přidáme po jednom vejce a při nízkých otáčkách pomocí háků šlehače vymícháme lepivé a mírně tekuté těsto.
Dortovou formu vyložíme papírem na pečení a těsto stěrkou rozetřeme do formy. Pečeme v rozehřáté troubě (bez otevírání dvířek!!!). Po upečení troubu neotevíráme alespoň 20 minut.
Doba pečení: 10 minut
Horkovzdušná trouba: 220 °C
Následně pečeme:
Doba pečení: 35 minut
Elektrická trouba: 160 °C
Na pánvi na mírném ohni necháme za stálého míchání zkaramelizovat cukr, přidáme máslo nakrájené na kostky a mícháme. Po smísení másla s karamelem přidáme smetanu ke šlehání a za stálého míchání zahříváme na slabém ohni ještě asi 5 minut, dokud se směs úplně nespojí. Do připraveného karamelu přidáme 80 g prosátého moučkového cukru a rozmícháme na hladkou polevu.
Těsto vyjmeme z trouby a vroubkovaným nožem horizontálně rozkrojíme na dvě poloviny. Spodní část těsta necháme ve formě, vrchní část nakrájíme ostrým nožem na 12 trojúhelníků, které namáčíme v karamelu a odkládáme na papír na pečení do chladničky ztuhnout.
Na spodní část těsta naneseme stěrkou vrstvu karamelového krému, uhladíme a na tuto vrstvu rozetřeme vyšlehanou šlehačku. Na šlehačku rozložíme ztuhlé trojúhelníky s karamelovou polevou a necháme v chladničce ztuhnout alespoň 3 hodiny, nebo přes noc. Dort krájíme čistým ostrým nožem a podáváme.
Související recepty
Sladké pečení
Sladké pečení
Sladké pečení