Na přípravu náplně necháme ovoce na sítku odkapat. Želé připravíme s cukrem podle návodu na obale, ale jen s 250 ml vody. Ovoce vmícháme do želé a necháme vychladnout.
Na přípravu krému necháme želatinu nabobtnat s vodou podle návodu na obale. Zlatý klas uvaříme s mlékem a cukrem podle návodu na obale. Vymačkané plátky želatiny rozpustíme v horkém Zlatém klasu a za občasného míchání necháme vychladnout.
Na přípravu křehkého těsta v míse smícháme mouku s cukrem a vanilínovým cukrem. Přidáme máslo nebo margarín a ručně vypracujeme dohladka. Na dno vymazané formy naneseme 2/3 těsta. Ze zbylého těsta vytvarujeme okraj vysoký asi 2 cm. Na několika místech pomocí vidličky propíchneme. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Doba pečení: asi 20 minut
Elektrická trouba: asi 200 °C
Horkovzdušná trouba: asi 180 °C
Korpus necháme vychladnout. Poté ho uvolníme z formy a položíme na podnos.
Na přípravu odpalovaného těsta v kastrůlku svaříme vodu s máslem nebo margarínem. Přidáme mouku se solí a vařečkou vymícháme dohladka tak, aby se nelepilo na okraj kastrůlku. Těsto vložíme do mísy. Přidáme vejce a elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni vyšleháme dohladka. Na vymazaný plech pomocí dvou kávových lžiček vytvoříme asi 25 hromádek o velikosti vlašského ořechu. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme při stejné teplotě jako v bodě 3. Doba pečení: asi 20 minut (prvních 15 minut troubu neotvíráme!)
Větrníčky necháme vychladnout.
Smetanu se Smeta-fixem vyšleháme elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dotuha. Vychladlý Zlatý klas vyšleháme na středním stupni a zlehka vmícháme šlehačku. Krém naneseme do cukrářského sáčku a pomocí trubičky vytvoříme do dna větrníků otvor a naplníme je krémem. Ovocnou náplň naneseme na korpus a potřeme zbytkem krému. Na povrch naneseme naplněné větrníčky a dozdobíme polevou rozpuštěnou podle návodu na obale. Dort uložíme asi na 2 hodiny do chladničky a před podáváním pocukrujeme.
Související recepty
Sladké pečení
Sladké pečení
Sladké pečení