Na přípravu těsta smícháme v míse mouku, droždí a sůl. Přidáme cukr, vanilínový cukr, vejce, aroma, mléko a zakysanou smetanu a vše ručně vypracujeme dohladka. Těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme asi 60 minut kynout při pokojové teplotě.
Na přípravu náplně necháme višně odkapat na sítku. Těsto vyválíme na lehce pomoučené pracovní ploše do čtverce (40 x 40 cm). Makovou náplň připravíme podle návodu na obale. Makovou náplň rozetřeme nožem nebo stěrkou tak, abychom nechali asi 2 cm od okraje volné. Na náplň naskládáme višně.
Pravý a levý volný okraj potřeme vejcem rozšlehaným v mléce a přehneme přes náplň a přitlačíme. Spodní a horní okraje zavineme směrem ke středu tak, aby se obě zavinuté části vzájemně dotýkaly. Závin položíme na plech vyložený papírem na pečení a necháme ještě asi 15 minut kynout.
Na přípravu drobenky smícháme v míse mouku a cukr. Přidáme aroma, máslo a ručně vypracujeme hrubou drobenku. Závin potřeme pomocí štětce nebo mašlovačky vejcem rozšlehaným v mléce a posypeme drobenkou. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Doba pečení: 55 minut
Elektrická trouba: 180 °C
Horkovzdušná trouba: 160 °C
Závin necháme vychladnout na plechu
Související recepty
Sladké pečení
Sladké pečení
Sladké pečení