Mrkvový džem si můžete připravit podle návodu:
Mrkvový džem
Náročnost: snadná
Doba přípravy: asi 20 minut
Celková doba přípravy: asi 40 minut
Vystačí na: asi 8 skleniček (po 200 ml)
Přísady:
· 1 kg očištěné mrkve
· 1 l vody
· 1 balíček Pektinu Dr. Oetker
· 350 g cukru
· 7 g Kyseliny citrónové Dr. Oetker
Příprava:
Na přípravu džemu vložíme do hrnce na kolečka nakrájenou mrkev. Přilijeme vodu a povaříme asi 15 minut, dokud mrkev nezměkne. Po uvaření vodu slejeme, ale zachytíme 200 ml vody. Mrkev vrátíme do hrnce i se zachycenou vodou a pomocí ponorného mixéru rozmixujeme na pyré. Přidáme pektin smíchaný se 2 PL cukru a za stálého míchání asi 1 minutu důkladně povaříme. Přidáme zbytek cukru, přivedeme k varu a povaříme ještě minimálně 5 minut.
Nakonec vmícháme kyselinu citrónovou. Ihned plníme do připravených sklenic až po okraj. Sklenice uzavřeme víčkem, obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku.
Na přípravu těsta v míse smícháme mouku s droždím, solí a cukrem. Přidáme mléko a máslo a ručně vypracujeme dohladka. Těsto zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme asi 45 minut na teplém místě kynout.
Těsto na pomoučené pracovní ploše pomocí válečku vyválíme na plát 45 x 30 cm.
Těsto potřeme džemem, posypeme borůvkami a zavineme. Ostrým nožem nakrájíme na asi 14 stejných dílů. Šneky přeneseme na plech vyložený papírem na pečení řeznou stranou dolů a necháme ještě asi 15 minut kynout.
Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Doba pečení: asi 25 minut
Elektrická trouba: 190 °C
Horkovzdušná trouba: 170 °C
Šneky necháme zchladnout.
Související recepty
Sladké pečení
Sladké pečení
Sladké pečení