Na přípravu těsta v míse vyšleháme vejce s třtinovým cukrem, skořicovým cukrem a solí šlehačem do pěny. Poté zašleháme máslo, skyr a pastu. Přidáme rozmačkané banány, datle, ořechy a promícháme. Nakonec vmícháme mouku smíchanou s kypřicím práškem a sodou a vymícháme dohladka. Těsto naneseme rovnoměrně do obou vymazaných a papírem na pečení vyložených forem a uhladíme. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Doba pečení: asi 70 minut
Elektrická trouba: 160 °C
Horkovzdušná trouba: 140 °C
Upečené korpusy necháme asi 10 minut ve formě zchladnout. Poté je opatrně z formy vyjmeme a necháme zcela vychladnout.
Na přípravu krému v míse vyšleháme smetanu s mascarpone, vanilkovým cukrem a cukrem šlehačem dotuha. Třetinu krému oddělíme, vmícháme do ní najemno nastrouhanou polevu a odložíme stranou.
Oba korpusy podélně rozřízneme. Jeden spodní díl položíme na podnos. Naneseme třetinu světlého krému, uhladíme a poklademe banánem nakrájeným na kolečka. Stejným způsobem na sebe poklademe druhý a třetí díl korpusu, které vždy promažeme krémem s nakrájenými banány. Zakryjeme vrchním dílem a lehce přimáčkneme. Povrch a okraje dortu potřeme krémem s nastrouhanou polevou. Dort uložíme asi na hodinu do chladničky zatuhnout.
Na ozdobení rozpustíme polevu podle návodu na obale a povrch dortu polijeme tak, že ji necháme stékat po stranách. Posypeme zdobením, můžeme dozdobit čokoládovými a kokosovými bonbóny či z fondánu vytvořenými vánoční motivy.
Související recepty
Sladké pečení
Sladké pečení
Sladké pečení