Žitný kvásek oživíme podle návodu na obale. Pozor! Na příprava kvásku je potřeba 4 dny před pečením chlebíku.
Na přípravu těsta oživený kvásek smícháme s vodou a necháme 15 minut odstát. Přidáme obě mouky, sůl a semínka a vypracujeme na hladké těsto. Zakryjeme utěrkou a necháme odpočívat na teplém místě, přičemž každých 30 minut těsto přeložíme. Po 4-5 překladech vložíme do moukou vysypané ošatky a necháme alespoň 4-5 hodin kynout, nejlépe však přes noc.
Vykynuté těsto vyklopíme na plech vyložený papírem na pečení.
Na ozdobení smícháme hladkou mouku se Solamylem a trochou vody. Rozdělíme do tří misek a obarvíme gelovými barvami. Pomocí štětce na povrchu vytvoříme jarní ornamenty podle vlastní fantazie. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme. Na dno trouby vložíme nádobu s vodou.
Doba pečení: asi 30 minut
Elektrická trouba: 220 °C
Horkovzdušná trouba: 200 °C
Chléb necháme zchladnout.
Související recepty
Slaná jídla
Slaná jídla
Slaná jídla