Na přípravu kvásku ve větší sklenici smícháme pro oživení sušený kvásek a trochu vody a necháme 30 minut stát. Přidáme mouku a stejné množství vody, dobře promícháme, přiklopíme víčkem a necháme stát při pokojové teplotě. Po 24h kvásek přikrmíme přidáním dalších 2 PL mouky a stejného množství vody. Další den krmíme již 2x denně. Kvásek je hotový po cca 4-5 dnech.
Na přípravu těsta ve větší míse smícháme obě mouky se solí, kmínem, kváskem a semínky. Přidáme vodu a ručně důkladně propracujeme. Zakryjeme potravinářskou fólií a necháme asi 12 – 14 hod. na teplém místě odpočívat. Na dostatečně pomoučené pracovní desce těsto doširoka roztáhneme, překládáme proti sobě horizontálně a poté vertikálně. Toto zopakujeme ještě asi 3 x. Ošatku nebo cedník vyložíme dostatečně pomoučenou utěrkou a vložíme odpočinuté těsto. Zakryjeme potravinářskou fólií a necháme ještě 1 a ½ hodiny kynout. Nahřejeme v troubě formu a poté ji vymažeme olejem. Naneseme do ní těsto, přikryjeme alobalem a vložíme do předehřáté trouby a pečeme. Po 20 min odstraníme alobal a dopečeme.
Doba pečení: asi 40 minut
Elektrická trouba: 220 °C
Horkovzdušná trouba: 200 °C
Chléb necháme vychladnout.
Související recepty
Slaná jídla
Slaná jídla
Slaná jídla