Flag

Speciální výživové požadavky

Veganské
Recepty
Speciální výživové požadavky
Veganské pokrmy

Veganské pokrmy jsou jídla připravovaná bez použití živočišných produktů, jako jsou maso, mléko, vejce nebo med. Základem těchto jídel jsou rostlinné suroviny – především luštěniny, obiloviny, zelenina, ovoce, ořechy a semena. Veganská strava nabízí širokou škálu chutí a textur, od bohatých zeleninových polévek a salátů až po různé druhy rostlinných burgerů, tofu a tempeh. K dispozici jsou ale i veganské alternativy tradičních mléčných výrobků, jako jsou rostlinná mléka, sýry a jogurty. Veganské pokrmy tak nejsou jen etickou volbou, ale jsou i velmi chutné a výživné.

1
2
3
4
5
6
7
Picture - banner 2 image

Zdroje bílkovin pro vegany

Veganské proteiny - Ideální volba pro vegany a vegetariány. Rostlinné bílkoviny jsou vhodné i pro všechny jedince, kteří mají intoleranci na laktózu či bílkoviny živočišného původu.

Picture - banner 2 image

Zdroje bílkovin pro vegany

Veganské proteiny - Ideální volba pro vegany a vegetariány. Rostlinné bílkoviny jsou vhodné i pro všechny jedince, kteří mají intoleranci na laktózu či bílkoviny živočišného původu.

Seitan

Také známý jako pšeničné maso. Tato rostlinná alternativa masa se vyrábí vyplavením škrobu z pšeničné mouky. Obsahuje asi 25 g bílkovin na 100 g produktu. Obsahuje také menší množství železa, vápníku a fosforu. Jeho nevýhodou je, že obsahuje lepek, a proto není vhodný k doplnění proteinů pro osoby trpící celiakií.

Tofu, tempeh a edamame

Mají společného jmenovatele – sójové boby. Sójové boby obsahují všechny esenciální aminokyseliny, které tělo potřebuje.

Edamame jsou nezralé sójové boby, mají zelenou barvu a jemně sladkou chuť. Nejčastěji se připravují povařením nebo na páře, přidává se k nim špetka soli. Jedí se samostatně, nebo jsou doplňkem v salátech a polévkách, jsou oblíbené hlavně v asijské kuchyni.

Tofu se připravuje vysrážením bílkovin ze sójového mléka, až vznikne tuhá struktura připomínající sýr.

Tempeh se připravuje fermentací sójových bobů a má charakteristickou ořechovou chuť.

 

Všechny tři mají 12–20 g bílkovin na 100 g výrobku a jsou zdrojem vápníku a jiných důležitých minerálů.

Čočka

Čočka je významným zdrojem proteinů pro vegany i vegetariány, obsahuje 18 g proteinů na 1 uvařenou porci/misku (cca 200 g). Zároveň je taková porce zdrojem vlákniny a zajišťuje tak skoro polovinu doporučené denní dávky vlákniny. Připravuje se na různé způsoby a je známá a tradiční i v české kuchyni.

Fazole

Všechny typy fazolí jsou také důležitým zdrojem bílkovin, s obsahem více než 15 g na 170 g uvařené porce. Jsou také důležitým zdrojem vlákniny, železa nebo komplexních sacharidů.

Spirulina

Dvě polévkové lžíce spiruliny obsahují až 8 g kompletních proteinů, a tedy i všech esenciálních aminokyselin. Spirulina je superfood, je bohatým zdrojem železa a mědi. Obsahuje velké množství hořčíku, riboflavinu či manganu. Je to významný antioxidant a působí protizánětlivě.

Ovoce a zelenina s významnějším obsahem bílkovin

Brokolice, špenát, batáty, růžičková kapusta. Ostružiny, banány nebo nektarinky.

Sledujte nás
Sledujte Dr. Oetker na sociálních sítích