Kyselina citrónová se v kuchyni používá především na domácí zavařování sirupů, džemů, marmelád či ovocných želé. Kyselina citrónová vytváří v sirupech a džemech kyselé prostředí, které zabraňuje množení různých patogenů, bakterií a plísní, čímž pomáhá prodlužovat životnost zavařeniny.
KYSELiNA CiTRÓNOVÁ
Inspirujte se našimi recepty a objevte, jak kyselina citrónová může obohatit vaši kuchyni a pomoci v domácnosti.
Recepty s kyselinou citronovouV kyselém prostředí se také lépe aktivují pektiny, které zajišťují požadovanou hustotu (konzistenci) džemu či marmelády, zároveň působí jako antioxidant, čímž pomáhá uchovat výraznou a přirozenou barvu ovoce v džemu.
Neméně důležitá je také kyselá chuť, která vyvažuje sladkost nápojů a zavařenin. Kyselinou citrónovou můžeme okyselit zálivku na salát či kompot, ochutit osvěžující nápoj. Jemné krystalky Kyseliny citrónové Dr. Oetker umožňují její rovnoměrné rozpouštění, nevytváří shluky, proto bude také výsledná chuť zálivky nebo džemu příjemná a vyvážená.
Recept na chutné a chrumkavé kyslé uhorky s Kyselinou citrónovou Dr. Oetker najdete ZDE.
Každý, kdo sportuje nebo vykonává fyzicky namáhavou práci, dokáže ocenit osvěžení. Při silném pocení je více než voda vhodný izotonický nápoj, který nejen že uhasí žízeň, ale zabraňuje také ztrátě minerálů a v organismu rychle obnoví rovnováhu výživných a vitálních látek.
Obzvlášť jednoduché je připravit si vlastní izotonický sportovní nápoj z jednoduchých a dostupných surovin. Pokud pravidelně sportujete, potřebujete dostatek energie na podání optimálního výkonu. Dodejte ji svému tělu v podobě vlastnoručně připraveného energetického nápoje.
Kyselina citrónová se postará o osvěžující chuť a v kombinaci s jedlou sodou bude i jemně perlit. Energii zase dodají dextróza a fruktóza. Jeho příprava je jednoduchá.
„Zázračná“ kyselina citrónová je díky své mnohostrannosti zkrátka nenahraditelným pomocníkem. Vyzkoušejte některý z našich tipů, případně se s námi podělte o svůj ověřený recept na její použití.