Na přípravu těsta v míse smícháme mouku s droždím, solí, cukrem, vanilínovým cukrem a kůrou. Přidáme vejce, máslo a mléko a ručně vypracujeme dohladka. Těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme alespoň 45 minut kynout.
Vykynuté těsto vložíme do vymazané a moukou vysypané koláčové formy a navlhčenou rukou roztáhneme do stran a okrajů formy.
Očištěné švestky nakrájíme na čtvrtky a naneseme na těsto řeznou stranou nahoru. Povrch posypeme stejnoměrně mákem.
Na žmolenku v míse smícháme mouku s cukrem a vanilkovým cukrem. Přidáme máslo a ručně vypracujeme. Žmolenku naneseme stejnoměrně na švestky. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Doba pečení: asi 25 minut
Elektrická trouba: 180 °C
Horkovzdušná trouba: 160 °C
Koláč necháme vychladnout.
Související recepty
Sladké pečení
Sladké pečení
Sladké pečení