Na přípravu těsta smícháme mouku, moučkový a vanilínový cukr, sůl a droždí. Přidáme vlažné mléko, vejce a ručně promícháme. Necháme 15 minut na teplém místě kynout. Poté ještě jednou prohněteme, povrch poprášíme hladkou moukou, překryjeme a podle potřeby necháme 30-90 minut kynout.
Na přípravu náplň smícháme v kastrůlku mléko s moučkovým cukrem, medem, citrónovou kůrou a svaříme. Odstavíme z plotny, přidáme mletý mák smíchaný se strouhankou a dobře rozmícháme. Necháme trochu vychladnout.
Z vykynutého těsta odebereme 1/3. Zbylé těsto vyválíme na plát asi 30x40 cm (výška cca 1,5 cm). Plát potřeme makovou náplní, srolujeme a rozkrájíme na kolečka široká cca 2 cm. Ze zbylého těsta vytvarujeme hlavu, nožičky a ocásek. Jednotlivé kousky skládáme na vymazaný plech do tvaru beránka. Potřeme rozšlehaným vejcem a ještě chvíli necháme kynout. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Doba pečení: asi 30 - 40 minut
Elektrická trouba: 180 °C
Horkovzdušná trouba: 160 °C
Související recepty
Sladké pečení
Sladké pečení
Sladké pečení