Na přípravu korpusu v míse vyšleháme z bílků elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni tuhý sníh. Přidáme cukr, škrob a ocet a šleháme, dokud se cukr zcela nerozpustí. Směs rozdělíme na dvě části. Na plechy vyložené papírem na pečení vytvoříme ze směsi kruhy (O asi 24 cm). Jeden uhladíme a u druhého vytvoříme uprostřed prohlubeň jako hnízdo. Vložíme do předehřáté trouby a sušíme.
Doba pečení: 80 minut
Elektrická trouba: 120 °C
Horkovzdušná trouba: 100 °C
Korpusy necháme vychladnout.
Na ozdobení hrušky omyjeme a oloupeme. Do hrnce nalijeme víno, vodu a šťávu z citrónu. Přidáme koření a med a povaříme asi 5 minut. Do sirupu vložíme hrušky stopkou nahoru a na mírném ohni pod pokličkou povaříme ještě asi 15 minut. Hrušky ze sirupu opatrně vybereme a necháme vychladnout.
Na teflonové pánvi opražíme nasekané ořechy. Přidáme máslo, cukr a vanilkový cukr a krátce zkaramelizujeme. Naneseme na papír na pečení a necháme vychladnout.
Na přípravu náplně uvaříme Zlatý klas s mlékem a cukrem podle návodu na obale, ale jen s 300 ml mléka a 20 g cukru. Necháme za občasného zamíchání vychladnout. Smetanu se Smeta-fixem a extraktem vyšleháme elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dotuha. Asi ⅓ šlehačky odložíme stranou. Zbytek šlehačky vmícháme do vychladlého Zlatého klasu a naneseme na rovný korpus. Přiklopíme korpusem s prohlubní a do středu naneseme odloženou šlehačku.
Hrušky naneseme na povrch dortu a dozdobíme rozdrcenými ořechy v karamelu a agávovým sirupem.
Související recepty
Sladké pečení
Sladké pečení
Sladké pečení