Na přípravu těsta smícháme mouku, kakao, kypřicí prášek. Přidáme cukr, vanilínový cukr, sůl, vejce a máslo nebo margarín a ručně zpracujeme těsto. Z těsta vytvarujeme válec o délce asi 45 cm. Válec vložíme do vymazané a vysypané formy na věnec, těsto na okrajích přitiskneme ke stěnám formy po obou stranách do výše asi 5 cm.
Na náplň rozpustíme máslo a necháme trochu vychladnout. V míse ušleháme elektrickým ručním šlehačem na středním stupni tvaroh, cukr, pudingový prášek, vejce a citrónovou kůru dohladka. Nakonec vmícháme rozpuštěné máslo. Asi 2/3 náplně nalijeme na těsto a do zbylé náplně vmícháme kakao. Tmavou náplň naneseme na světlou a pomocí vidličky spirálovitě protáhneme obě vrstvy, aby vzniklo mramorování. Formu vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Doba pečení: asi 60 minut
Elektrická trouba: 170 °C
Horkovzdušná trouba: 150 °C
Věnec po vychladnutí uvolníme ostrým nožem od okraje formy a vyklopíme na dortový podnos. Světlou i tmavou polevu rozehřejeme podle návodu na obale. Polovinou světlé polevy postříkáme povrch věnce. Zbytek polevy společně s tmavou střídavě nalijeme do vyšší vrstvy na papír na pečení a necháme ztuhnout. Po ztuhnutí vytvoříme pomocí nože nebo škrabky hoblinky, kterými dozdobíme věnec.
Související recepty
Sladké pečení
Sladké pečení
Sladké pečení