Na přípravu těsta v kastrůlku zahřejeme mléko a necháme v něm rozpustit máslo nebo margarín. V míse smícháme mouku s droždím, solí a bílky. Přidáme mléko s máslem nebo margarínem a ručně vypracujeme dohladka. Těsto v míse zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme asi 45 minut kynout.
Na přípravu náplně dýni nakrájíme na plátky, odstraníme jádra, oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Dýni vložíme do hrnce, zalijeme pomerančovou šťávou a asi 15 minut povaříme. Poté dýni pomocí ponorného mixéru rozmixujeme. V míse zamícháme zakysanou smetanu se škrobem, vejci, žloutky, cukrem, skořicí, zázvorem a muškátovým oříškem dohladka. Přidáme dýňová jádra a rozmixovanou dáni důkladně promícháme.
Na pomoučené pracovní ploše z těsta vyválíme plát o průměru 34 cm. Naneseme na dno a okraj vymazané formy, přitlačíme a vytvoříme okraj vysoký 4 cm. Dno pomocí vidličky na několika místech propícháme. Náplň nalijeme na těsto a koláč necháme ještě asi 15 minut kynout. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Doba pečení: asi 40 minut
Elektrická trouba: 200 °C
Horkovzdušná trouba: 180 °C
Koláč podáváme vlažný.
Související recepty
Sladké pečení
Sladké pečení
Sladké pečení