Na přípravu džemu hrušky rozložíme na plech. Posypeme skořicí. Přidáme hřebíček, badyán a muškátový oříšek a vložíme do trouby péct na 175°C asi 20 minut. Poté necháme vychladnout, vybereme hřebíčky a badyán. Polovinu hrušek vložím do hrnce a ponorným mixérem je rozmixujeme. Přidáme zbytek hrušek, citrónovou šťávu, rum, kyselinu a Gelfix smíchaný se 2 PL cukru a za stálého míchání asi 1 minutu důkladně povaříme. Přidáme zbytek cukru, přivedeme do varu a povaříme ještě minimálně 5 minut.
Na talířek kápneme 1 – 2 právě uvařeného džemu. Pokud je po vychladnutí málo tuhý, přidáme do směsi 2 zarovnané KL Kyseliny citrónové Dr. Oetker, krátce povaříme a zkoušku zopakujeme.
Případnou pěnu odebereme a ihned plníme do připravených sklenic až po okraj. Sklenice uzavřeme víčkem, obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku.
Související recepty
Zavařování
Zavařování
Zavařování