Na přípravu těsta v míse smícháme mouku se sodou a cukrem. Přidáme vejce, zakysanou smetanu, med a máslo nebo margarín a ručně vypracujeme na hladké těsto. Těsto rozdělíme na dva díly a každý díl pomocí válečku vyválíme na plát o velikosti 30 x 40 cm a přeneseme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Doba pečení: asi 10 minut
Elektrická trouba: 200 °C
Horkovzdušná trouba: 180 °C
Pláty necháme vychladnout.
Na přípravu krému nalijeme do kastrůlku 200 ml mléka a přivedeme k varu. Ve zbylém mléce rozmícháme Zlatý klas s cukrem. Nalijeme do vroucího mléka a povaříme asi 1 minutu. Za občasného zamíchání necháme krém zcela vychladnout. Krém, máslo a rum vyšleháme elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dohladka. Do poloviny krému zamícháme kakao.
Pláty rozkrojíme na poloviny. Plát potřeme nejdříve tmavým krémem a zakryjeme druhým plátem. Druhý plát potřeme džemem a přiložíme třetí plát, který potřeme světlým krémem. Přiložíme poslední plát. Pláty zatížíme a nejlépe do druhého dne necháme v chladničce uležet.
Na ozdobení polevu připravíme podle návodu na obale s vodou nebo mlékem. Povrch moučníku potřeme a do podávání uchováváme v chladničce.
Související recepty
Sladké pečení
Sladké pečení
Sladké pečení