Na přípravu těsta v míse smícháme mouku s droždím, solí, cukrem a vanilínovým cukrem. Přidáme mléko, máslo, vejce a bílek a ručně vypracujeme dohladka. Těsto zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme asi 45 minut na teplém místě kynout.
Na přípravu náplně uvaříme Zlatý klas podle návodu na obale, ale s 300 ml mléka a 50 g cukru a necháme vychladnout.
Z vykynutého těsta na pomoučené pracovní ploše vytvoříme váleček a nakrájíme ho na 12 stejných dílů. Každý díl rozdělíme na 3 díly a vytvoříme válečky dlouhé asi 15 cm. Ze třech válečků spleteme copánek, konce copánku spojíme a naneseme na plech vyložený papírem na pečení. Věnečky potřeme pomocí štětce nebo mašlovačky žloutkem rozšlehaným v mléce. Do každého věnečku naneseme náplň. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Doba pečení: asi 15 minut
Elektrická trouba: 200 °C
Horkovzdušná trouba: 180 °C
Věnečky necháme vychladnout.
Na ozdobení naskládáme hroznové víno do středu věnečků. Dort-želé připravíme s vodou a cukrem podle návodu na obale a věnečky jím pomocí štětce nebo mašlovačky potřeme.
Související recepty
Sladké pečení
Sladké pečení
Sladké pečení