Hrušky a jablka oloupeme, najemno pokrájíme a navážíme 500 g hrušek a 350 g jablek. Ve velkém hrnci ohřejeme 250 g cukru a na středním ohni necháme zkaramelizovat do zlatova. Hrnec odstavíme ze sporáku.
Ovoce, jablečnou šťávu a kyselinu citrónovou přidáme ke karamelu. ½ balíčku Pektinu Dr. Oetker smícháme s 2 PL cukru, přidáme do hrnce a vše dobře promícháme. Za stálého míchání přivedeme do varu a důkladně povaříme 1 minutu. Přidáme zbývající cukr, přivedeme do varu, důkladně povaříme minimálně 5 minut a odstavíme.
Na talířek kápneme 1–2 KL právě uvařeného džemu. Pokud je po vychladnutí málo tuhý, přidáme do směsi 2 zarovnané KL Kyseliny citrónové Dr. Oetker, krátce povaříme a zkoušku zopakujeme.
Sebereme případnou pěnu a plníme do připravených sklenic až po okraj. Sklenice důkladně uzavřeme víčky, otočíme dnem nahoru a asi 5 minut necháme stát na víčkách.
Související recepty
Zavařování
Zavařování
Zavařování