Jahody omyjeme, očistíme a odvážíme 600 g. Maliny probereme a odvážíme 400 g. Ovoce rozmixujeme na pyré. Sklenice a víčka důkladně opláchneme horkou vodou.
Do hrnce nalijeme ovocné pyré, přidáme Pektin smíchaný se 2 lžícemi cukru a za stálého míchání přivedeme směs do varu a asi 1 minutu důkladně povaříme. Přidáme zbylý cukr a kyselinu citrónovou, opět přivedeme do varu a povaříme ještě minimálně 5 minut.
Odebereme případnou pěnu a džem ihned plníme do připravených sklenic až po okraj. Sklenice uzavřeme, obrátíme dnem nahoru a asi 5 minut necháme stát na víčkách.
Provedeme zkoušku želírování: 1–2 KL horkého džemu kápneme na talířek a necháme vychladnout. Pokud džem není dostatečně tuhý, přidáme 1–2 zarovnané KL kyseliny citrónové, krátce povaříme a zkoušku zopakujeme.
Související recepty
Zavařování
Zavařování
Zavařování