Na přípravu těsta v míse smícháme mouku s kypřicím práškem, cukrem a vanilínovým cukrem. Přidáme máslo nebo margarín, mléko a žloutek a ručně vypracujeme dohladka. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a uložíme asi na půl hodiny do chladničky.
Na přípravu náplně v kastrůlku svaříme mléko s cukrem, vanilínovým cukrem a aroma a ihned odstavíme z plotny. Přidáme citrónovou kůru, mák a strouhanku a ručně vařečkou vymícháme dohladka. Náplň necháme vychladnout.
Těsto vyválíme na pomoučené pracovní ploše na obdélník 40 × 32 cm. Ostrým nožem z obdélníku nakrájíme 20 čtverců 8 × 8 cm. Do středu každého čtverce naneseme náplň, zabalíme a vytvarujeme šišky, které naneseme na plech vyložený papírem na pečení. Povrch šišek potřeme pomocí štětce nebo mašlovačky rozšlehaným vejcem. Nakonec na nich nůžkami vytvoříme tvar šupin. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Doba pečení: asi 15 minut
Elektrická trouba: 180 °C
Horkovzdušná trouba: 160 °C
Šišky necháme vychladnout a před podáváním je můžeme pocukrovat.
Související recepty
Sladké pečení
Sladké pečení
Sladké pečení