Na přípravu medového těsta v míse smícháme mouku se sodou a cukrem. Přidáme vejce, máslo a med a ručně vypracujeme na hladké těsto. Těsto zakryjeme a necháme asi 30 minut odpočinout.
Na přípravu makového těsta v míse vyšleháme vejce s cukrem a vanilkovým cukrem elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dopěny. Přidáme máslo, mléko, šťávu, mouku smíchanou se sodou, kůrou a mákem a vymícháme dohladka. Těsto naneseme do plechu vyloženého papírem na pečení a uhladíme. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Doba pečení: asi 15 minut
Elektrická trouba: 180 °C
Horkovzdušná trouba: 160 °C
Necháme vychladnout.
Medové těsto rozdělíme na polovinu. Každou polovinu vyválíme pomocí válečku na plát 20 x 30 cm. Pláty přeneseme na papíry na pečení a na dnách plechu postupně upečeme při stejné teplotě 15 minut. Necháme vychladnout.
Na přípravu krému uvaříme puding z mléka, Zlatého klasu a cukru podle návodu na obale jen. Odstavíme a za občasného zamíchání necháme zcela vychladnout. V míse vyšleháme máslo s vanilkovou pastou a rumem dohladka a postupně zašleháváme vychladlý Zlatý klas.
Na potření džem v misce smícháme s rumem a zahřejeme v mikrovlnce. Medový plát potřeme polovinou džemu a naneseme polovinu krému a uhladíme. Zakryjeme makovým plátem, který potřeme zbylým džemem a naneseme zbylý krém a uhladíme. Zakryjeme druhým medovým plátem, povrch plátu pokapeme citrónovou šťávou a vložíme do chladničky ztuhnout. Poté koláč zatížíme a necháme nejlépe přes noc v chladničce uležet.
Polevu rozpustíme podle návodu na obale. Vmícháme do ní kokosový olej a máslo a důkladně promícháme. Povrch koláče polevou potřeme a posypeme celým mákem.
Související recepty
Sladké pečení
Sladké pečení
Sladké pečení