Na přípravu těsta vyšleháme bílky s polovinou cukru (45g) dotuha. V jiné míse vyšleháme žloutky s druhou polovinou cukru (45g) a kůrou šlehačem do pěny. Přidáme bílky, mouku, mák a zlehka ručně zamícháme. Těsto rovnoměrně rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Doba pečení: asi 8 - 9 minut
Elektrická trouba: 220 °C
Horkovzdušná trouba: 200 °C
Upečený plát vyklopíme na papír na pečení poprášený moukou. Papír opatrně stáhneme a necháme vychladnout. Okraje plátu seřízneme do roviny a celý plát potřeme džemem.
Na přípravu krému v míse vyšleháme oba tvarohy s mascarpone, smetanou, cukrem a vanilkovým cukrem šlehačem dohladka. Asi 300 g krému odložíme stranou do chladničky.
Krém rovnoměrně naneseme na plát těsta. Plát podélně nakrájíme na proužky o šířce asi 4 cm. Z jednoho proužku svineme roládu a umístíme na podnos. Další proužky postupně přikládáme kolem prvního dokola. Každý proužek vždy lehce přimáčkneme. Kolem upevníme okraj dortové formy a na 2 hodiny uložíme do chladničky.
Poté uvolníme z formy a krémem potřeme povrch a strany dortu.
Na obložení jahody očistíme, nakrájíme na plátky a naneseme po celém povrchu dortu. Dort-želé připravíme s vodou a cukrem podle návodu na obale a jahody pomocí štětce nebo mašlovačky potřeme. Uložíme do chladničky ztuhnout.
Související recepty
Sladké pečení
Sladké pečení
Sladké pečení