Na přípravu těsta špenát přebereme, umyjeme a necháme důkladně odkapat. Poté ho pomocí ponorného mixéru rozmixujeme na hladkou kaši. V jiné míse vyšleháme vejce s cukrem elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni do pěny. Přidáme kůru, šťávu, olej, rozmixovaný špenát a mouku smíchanou s kypřicím práškem a vymícháme dohladka. Těsto naneseme do vymazané a papírem na pečení vyložené formy a uhladíme. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Doba pečení: asi 45 minut
Elektrická trouba: 170 °C
Horkovzdušná trouba: 150 °C
Korpus necháme vychladnout. Poté odstraníme papír na pečení, dvakrát ho podélně rozřízneme a vrchní část korpusu rozdrobíme do misky.
Na přípravu náplně v míse vyšleháme ručním šlehačem mascarpone s cukrem a pastou. Postupně přilíváme smetanu a šleháme, dokud náplň nezačne houstnout. Nakonec přidáme Smeta-fix a krátce vyšleháme.
Spodní díl korpusu potřeme menší polovinou náplně. Zakryjeme druhým dílem korpusu a zbylou náplní potřeme povrch a okraje dortu. Rozdrobený korpus naneseme na povrch a strany dortu a lehce přitlačíme.
Související recepty
Sladké pečení
Sladké pečení
Sladké pečení