Na těsto v míse vyšleháme bílky se špetkou soli elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dotuha.
V jiné míse vyšleháme tuk s cukrem do pěny, po jednom přidáme žloutky pokojové teploty a krátce zašleháme. Do směsi vařečkou přimícháme mouku smíchanou s kypřicím práškem a opatrně, po částech vmícháme vyšlehaný sníh z bílků.
Hluboký plech vymastíme kouskem másla a vysypeme polohrubou moukou. Meruňkové kompoty scedíme a šťávu uchováme.
Polovinu hotového těsta rozetřeme na plech stěrkou a uhladíme. Do druhé poloviny těsta přidáme 5 PL šťávy z kompotu a kakao, důkladně promícháme a naneseme na světlé těsto, opět uhladíme stěrkou. Meruňkami poklademe těsto řeznou stranou nahoru.
Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Doba pečení: asi 20 minut
Elektrická trouba: 180 °C
Horkovzdušná trouba: 160 °C
Těsto necháme vychladnout při pokojové teplotě cca 30 minut.
Ze Zlatého klasu a 500 ml kompotové šťávy (podle potřeby šťávu doplníme do 500 ml vodou) uvaříme krém a necháme za občasného promíchání vychladnout. V míse vyšleháme máslo s moučkovým cukrem elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dohladka. Vychladlý krém prošleháme šlehačem na nejnižších otáčkách, postupně přidáváme do máslové směsi a šleháme dohladka. Krém opatrně natřeme na upečený koláč a uhladíme.
Polevu připravíme podle návodu na obale. Koláč polijeme polevou a necháme chladit v chladničce minimálně 1 hodinu nebo přes noc. Hotový koláč krájíme teplým nožem na řezy a podáváme.
Související recepty
Sladké pečení
Sladké pečení
Sladké pečení