Na přípravu těsta bylinky omyjeme a najemno nasekáme. V míse je smícháme s parmazánem, solí, pepřem a moukou s kypřicím práškem. Přidáme žloutky a máslo a ručně vypracujeme dohladka. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a vložíme asi na hodinu do chladničky odležet.
Na náplň mrkev omyjeme, oloupeme a pomocí škrabky nakrájíme na proužky. Bylinky nasekáme najemno. Salám nakrájíme na nudličky. Máslo rozpustíme na pánvi. Vložíme mrkev a asi 3 minuty restujeme. Pánev odstavíme, vmícháme bylinky, smetanu, mléko, salám, vejce a bílek. Náplň ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem a necháme vychladnout.
Polovinu těsta na pomoučené pracovní ploše vyválíme na plát o Ø 29 cm a naneseme do vymazané formy. Plát přitlačíme ke dnu a na strany formy. Vidličkou na několika místech propícháme. Vložíme do předehřáté trouby a předpečeme.
Doba pečení: asi 15 minut
Elektrická trouba: 180 °C
Horkovzdušná trouba: 160 °C
Korpus vyjmeme z trouby a necháme zchladnout.
Náplň naneseme na korpus a uhladíme. Zbylé těsto vyválíme na plát o Ø 26 cm, naneseme na náplň a lehce přitlačíme. Na povrchu vytvoříme pomocí vykrajovací formičky efekt včelí plástve. Povrch těsta potřeme bílkem a ozdobíme bylinkami. Vložíme do předehřáté trouby a dopečeme při stejné teplotě jako v bodě 3.
Doba pečení: asi 25 minut
Koláč podáváme teplý.
Související recepty
Slaná jídla
Slaná jídla
Slaná jídla