Na přípravu těsta v míse vyšleháme máslo nebo margarín s cukrem, vanilínovým cukrem a žloutky elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dohladka. Přidáme mouku smíchanou se škrobem, kypřicím práškem a solí a na nejnižším stupni vyšleháme dohladka.
Těsto naneseme na plech vyložený papírem na pečení a uhladíme. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a stejnoměrně ho rozetřeme na těsto. Posypeme mandlovými plátky a cukrem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Doba pečení: asi 30 minut
Elektrická trouba: 180 °C
Horkovzdušná trouba: 160 °C
Upečený plát necháme vychladnout.
Na přípravu náplně jahody nakrájíme na malé kostičky, pocukrujeme, pokapeme šťávou z citrónu a necháme odležet.
V míse vyšleháme smetanu s vanilkovým cukrem elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dotuha. Želatinový ztužovač připravíme s vodou podle návodu na obale a ihned zlehka vmícháme do šlehačky. Opatrně vmícháme ovoce.
Plát podélně nakrájíme na 3 pruhy (40 × 10 cm) a stáhneme papír na pečení. Jeden pruh položíme na podnos a potřeme polovinou náplně. Přiložíme druhý pruh a potřeme zbytkem náplně. Třetí pruh nakrájíme na proužky o šířce 4 cm a naneseme je na povrch náplně. Řezy ozdobíme čtvrtkami jahod a uložíme do chladničky nejméně na 3 hodiny tuhnout.
Související recepty
Sladké pečení
Sladké pečení
Sladké pečení