Na přípravu dortu necháme borůvky trochu rozmrazit. Až pustí šťávu, přendáme ji do odměrky a doplníme do 250 ml vodou. Přelijeme do kastrůlku. Přidáme vanilkový cukr, želé rozmíchané v 1 PL vody, přivedeme do varu a povaříme minutu podle návodu na obale. Směs nalijeme na talíř menší než forma vyložený potravinářskou fólií a vložíme do chladničky ztuhnout.
Sirup na namáčení připravíme rozmícháním cukru a citrónové šťávy ve vlažné vodě.
V míse vyšleháme tvaroh s ricottou elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dohladka. V jiné míse vyšleháme smetanu s cukrem a vanilkovou pastou dotuha a opatrně vmícháme do tvarohu s ricottou.
Piškoty skrojíme do roviny cca 1 cm od kraje, aby lépe stály v dortové formě. Namáčíme je z nepocukrované strany do připraveného sirupu, vyskládáme jimi boky a následně i dno dortové formy. Na piškoty naneseme v tenčí vrstvě krém a na něj položíme ztuhlé želé. Pokračujeme další vrstvou krému, pak piškoty, které pokapeme sirupem. Poslední vrstvu tvoří krém, který uhladíme.
Na povrch naskládáme borůvky. Smetanu vyšleháme dotuha a naneseme na okraje dortu.
Dort-želé připravíme s vodou a cukrem podle návodu na obale a pomocí štětce nebo mašlovačky potřeme borůvky.
Uložíme do chladničky ztuhnout.
Související recepty
Dezerty
Dezerty
Dezerty