Na přípravu těsta smícháme v míse mouku s droždím. Přidáme cukr, vanilínový cukr, vejce, mléko a máslo nebo margarín a ručně vypracujeme dohladka. Těsto zakryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě asi 45 minut.
Těsto na lehce pomoučené pracovní ploše ještě jednou krátce prohněteme, vyválíme a vložíme na dno vymazané formy. Na těsto naskládáme 350 g ostružin. Zbývajících 50 g odložíme na ozdobu.
Na přípravu náplně šleháme žloutky, cukr a vanilínový cukr elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni asi 1 minuty do pěny. Vmícháme zakysanou smetanu a škrob. Náplň rovnoměrně naneseme na ostružiny. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Doba pečení: 45 minut
Elektrická trouba: 180 °C
Horkovzdušná trouba: 160 °C
Na přípravu bílkové hmoty ušleháme bílky elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dotuha tak, aby při zkoušce nožem zůstal řez viditelný. Postupně na nejvyšším stupni vmícháme cukr. Koláč vyjmeme z trouby a bílkovou hmotu rovnoměrně rozetřeme na povrch. Pomocí lžičky vytvoříme malé špičky. Vložíme do trouby a dopečeme při teplotě uvedené v bodě 3. Doba pečení asi 15 minut
Doba pečení: 15 minut
Elektrická trouba: 180 °C
Horkovzdušná trouba: 160 °C
Koláč necháme mírně vychladnout na kuchyňské mřížce a odstraníme okraj formy. Dno formy odstraníme až po vychladnutí.
Povrch koláče ozdobíme ostružinami.
Související recepty
Sladké pečení
Sladké pečení
Sladké pečení