Ostružiny probereme, omyjeme a pomocí odšťavovače získáme šťávu. (Pokud odšťavovač nemáme, ovoce vložíme do hrnce, přidáme ca 300 ml vody, krátce povaříme. Rozvar necháme zchladnout a propasírujeme přes sítko nebo plátno.) Odměříme 700 ml šťávy, vlijeme do většího hrce, přidáme kyselinu citrónovou a Želírovací cukr se stévií a důkladně promícháme.
Směs, za stálého mícháni, přivedeme do varu a minimálně 5 minut povaříme.
Na talířek kápneme 1- 2 KL právě svařeného džemu. Pokud je po vychladnutí málo tuhý, vmícháme ještě 1 zarovnanou KL Kyseliny citrónové Dr. Oetker, krátce povaříme a zkoušku zopakujeme. Odebereme případnou pěnu a ihned plníme do připravených sklenic až po okraj. Sklenice uzavřeme víčkem a otočíme dnem vzhůru asi na 5 minut.
Související recepty
Zavařování
Zavařování
Zavařování